Open Day MU a CyberCon 2018

Open Day Masarykovy univerzity

V pátek 14. 9. 2018 otevřela Masarykova univerzita (MU) dveře všech svých fakult (kromě lékařské) pro návštěvníky a zájemce. Bylo tedy možné za jeden den porovnat nabídku více fakult a lépe se rozhodnout, na který obor si podat přihlášku.

Pro naše studenty zazněla zajímavá informace, že se letos se na informatiku přijímá do oboru Programování a vývoj aplikací, který bude více průmyslově zaměřen (s jednosemestrální stáží ve firmě).

Organizace akce tzv. Open Day byla spíše v režii vysokoškolských studentů, kteří svým mladším následovníkům přiblížili školu také z jiného pohledu. Studenti absolvovali přednášku a kvíz o bezpečnosti, v němž hlasovali přes Kahoot! a dokonce získali 3 ceny. Pak následovala prohlídka fakulty a bylo možné si prohlédnout všechny laboratoře plné technologií a příštích výzev.

SITOLA – tradiční síťová a gridová laboratoř – byla naše volba. Bavili jsme se o přenosu videa vysoké kvality na sítí (nároky na přenos 4K videa dosahují datový tok neskutečných 15 Gbps). Je k tomu nutná komprese, není?! CESNET má vždy něco nového. Zobrazení videokonference na SAGE obrazovce bylo dech beroucí. Odborníci síťové laboratoře Fakulty informatiky MU v čele s doc. Evou Hladkou byli prostě fascinující.

Bezpečnostní konference CyberCon 2018

Ve čtvrtek před státním svátkem 28. 9. 2018 pořádal brněnský Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) konferenci CyberCon 2018. Spolupořádali ji také studenti magisterského oboru Bezpečnostních a strategických studií Fakulty sociálních studií MU a spolek Security Outlines.

V příjemné atmosféře univerzitního kina Scala se střídali odborníci hovořící o kryptografii, zákonu o kybernetické bezpečnosti atd. Přednášky studenty opravdu zaujaly, protože měli řadu dotazů a někteří z nich vyzkoušeli i CyberArenu konzultantské firmy PWC. Na prodloužený víkend odcházeli studenti s pocitem smysluplně stráveného času.

Vyhledávání

Tyto webové stránky používají cookies. V případě, že souhlasíte s jejich použitím, klikněte na tlačítko "Souhlasím" níže. Detaily, jak s Vašimi daty nakládáme, najdete na stránce Podmínky použití.